
Er is geen raketwetenschapper voor nodig om te weten dat het inschakelen van de lichten in uw kantoor en het bedienen van het HVAC-systeem nogal wat energie kost. Maar weet u eigenlijk hoeveel energie het kost om elke ochtend koffie te zetten?
Natuurlijk, het is een magisch iets dat jou en je team helpt alert en gemotiveerd te blijven, vooral tijdens uitputtende projecten. Tegelijkertijd kost het ook uw zakelijke geld. We suggereren niet om op te geven wat misschien wel de meest populaire drank in Nederland is. In plaats daarvan, ter ere van Internationale Koffie Dag, kunnen we u helpen de energie die nodig is om elke pot Joe te zetten beter te begrijpen en u enkele ideeën te geven over hoe u energie kunt besparen zonder afbreuk te doen aan de dagelijkse inname van cafeïne door uw team.
Hoeveel energie gebruik je voor koffie?
Allereerst een verduidelijking: wanneer we het hebben over het energieverbruik voor het zetten van koffie, zullen we het niet hebben over de energie die nodig is om de granen bij u op kantoor te krijgen. Hoewel dat proces (van oogst tot braden en transport) ongeveer 60 procent van de totale energie in beslag neemt die nodig is om de drank in je favoriete mok te krijgen, heeft dit geen invloed op je winst. In plaats daarvan concentreren we ons op wat het belangrijkst is: de kilowattuur (kWh) die nodig is om de koffiepot aan te zetten en de koffie te zetten.
De exacte benodigde energie hangt natuurlijk af van het exacte koffiezetapparaat in uw kantoorkeuken. Dat gezegd hebbende, ongeacht de machine, is het doel hetzelfde: water opwarmen van ongeveer 50 graden Fahrenheit tot 200 graden, het aanbevolen gemiddelde om de koffiesmaak te optimaliseren en ook de standaardtemperatuur voor de meeste koffiemachines. Het bereiken van die temperatuurstijging duurt doorgaans ongeveer 1000 watt en duurt ongeveer 5 minuten. Dus gemiddeld:
energiekosten per koffiepot = 0,083 kilowattuur
Dat lijkt misschien niet veel, maar denk er verder over na. Hoeveel gaat een pot koffie doorgaans mee in uw kantoor? Vooral vroeg in de week of tijdens een lang project is het antwoord waarschijnlijk niet lang. Met een kilowattuur kun je ongeveer 12 potten koffie zetten, maar daar kom je misschien niet eens doorheen.
Verschillende koffie en energie-efficiëntie
Natuurlijk zijn al het bovenstaande slechts gemiddeld. In werkelijkheid kunnen uw energiekosten verschillen (en soms aanzienlijk) op basis van het soort koffie dat uw bedrijf doorgaans zet. Laten we, om het simpel te houden, een onderscheid maken tussen drie belangrijke soorten koffiezetten: gewone druppelmachines, alternatieven voor één portie zoals pods voor één portie of gespecialiseerde koffiezetapparaten.
De energiekosten van gewone koffie
Het meest voorkomende type koffiezetapparaat maakt gebruik van een warmteplaat om zowel het water te verwarmen als de koffie in de pan maximaal twee uur warm te houden. De meeste consumentenmodellen (die ook de meest voorkomende zijn in kantoorkeukens) 750 en 1250 watt per pot koffie, waardoor ze precies boven het gemiddelde liggen.
Dat betekent dat het zetten van een pot koffie ongeveer 0,083 kilowattuur kost, en een kilowattuur levert ongeveer 12 potten op. Bovendien voegt de geautomatiseerde warmhoudplaat (meestal inclusief een automatische uitschakeling na twee uur) wat energie toe die misschien laag lijkt, maar uw energierekening enigszins zal verhogen.
De energiekosten van een koffiemachine met één zetbeurt
Kantoren gebruiken steeds vaker single-serve machines om het gemak voor hun teams te vergroten. Waarom zou u van al uw werknemers verlangen dat ze dezelfde koffie drinken als u deze kunt aanpassen? Het gemak van een pod- of bekermachine is onmiskenbaar.
Dat gemak gaat natuurlijk ook gepaard met hogere kosten. Bij het inschakelen verwarmt dit type machine al het water in het reservoir om het gemak te vergroten voor iedereen die een kopje java nodig heeft. Afhankelijk van het model kost het ongeveer 200 tot 400 watt per kopje, alles bij elkaar genomen. Voeg het inactieve stroomverbruik toe en het is veilig om te schatten met een gemiddelde van 300 kilowatt per kopje.
Vergelijk dat nu met een geautomatiseerde Nespresso machine. Tien kopjes gebruiken daar 1.000 watt, maar 10 kopjes in een single-serve machine gebruiken ongeveer 3.000 watt. De kosten per kilowattuur, aangezien het ongeveer 30 seconden duurt om een kopje koffie te zetten, zijn 0,024 kilowattuur. Met andere woorden, een volledig kilowattuur geeft je het equivalent van slechts ongeveer 4 potten koffie.