Bio-based Design: in één sessie van natuurlijke reststof tot product

Restafval uit de agrarische sector zit vol mogelijkheden voor andere sectoren. In twee sessies werken professionals aan een concrete casus, met de natuur als inspiratiebron. De gehele keten – van grondstofleverancier tot productafnemer – denkt mee.

 

Het startpunt van elk van de twee sessies is een natuurlijke reststroom uit de agrarische sector. Bij de ene sessie gaat het om Limburgse heidewol, de andere draait om rest van champignon- en paddenstoelkwekerijen. De deelnemers kijken samen hoe hier een nieuw product voor ontworpen en geproduceerd kan worden. Direct wordt ook de mogelijke business case bepaald en de afzetmarkt voor dit nieuwe product.

Interdisciplinair team
De deelnemers aan de sessie hebben elk een eigen achtergrond, de een komt uit de agrarische sector, de ander is chemicus, designer of retailer. Het team beslaat de hele keten, en kan zo samen het gehele productie- en marktproces overzien. Ook een potentiële afnemer zit aan tafel. De bio-based designsessies staan onderleiding van designer Sandra Baan, eigenaar van IBI2, het Institute of Biomimicry for Interior Innovations. Ze ziet afval als grondstof voor nieuwe producten en gebruikt nieuwe technologie en kennis uit de natuur om dit te realiseren.

 

Sessie 1: Heidewol
De sessie op woensdag 11 oktober staat in het teken van Limburgse heidewol. Kan dit worden verzameld en verwerkt tot product?

Sessie 2: Paddestoelen
De schimmels in de reststromen van paddenstoelen- en champignonkwekerijen kunnen als grondstof dienen voor mycelium-plaatmateriaal waar hotelinrichtingen uit kunnen worden gemaakt. Op donderdag 12 oktober brengt een team hiervan de mogelijkheden in beeld.  

 

Voor wie?
Voor deze sessies worden specifiek mensen uitgenodigd uit de agrarische sector, chemici, ontwerpers en retailers. Heb jij expertise of een vraagstuk dat absoluut niet mag missen in deze sessies? Neem dan contact op met Sandra Baan: sandra@ibi2.nl

Allebei de sessies zijn bij te wonen voor publiek. Wil je komen kijken, meld je aan bij Sandra Baan: sandra@ibi2.nl

 

Woensdag 11 oktober en donderdag 12 oktober 
9.30-14.30 uur

Manufactuur
Kazernestraat 17-19
Venlo Blerick

(naast leolux) 

Bijwonen of meer informatie? Mail naar sandra@ibi2.nl.